Hooikoorts en Shiatsutherapie

Hooikoorts en Shiatsutherapie

Hooikoorts is een allergische reactie van het lichaam op stuifmeel of worden ook wel pollen genoemd. Steeds vaker zien we dat mensen hierop reageren met de bijkomende ongemakken, zoals rode tranende ogen, niesbuien, jeukend gevoel in deze regio, loopneus etc..

Als ik iemand vraag hoe deze persoon zich verder voelt is eigenlijk altijd “erg vermoeid, kortademig en vaak last van hoofdpijn”.

Heel erg begrijpelijk als men nagaat wat er gebeurd in het lichaam bij een immunologische reactie. Zeker omdat deze reactie voor een langere tijd speelt gezien pollen lange periodes in onze omgeving aanwezig zijn.

Of ik nu vanuit westerse of oosterse theorie benader, het staat vast dat het in de eerste instantie gaat om een van buiten komende pathogeen (lichaamsvreemde stof). Vanuit beide theorie is het advies om een pathogeen zoveel mogelijk te vermijden. Maar als het over pollen gaat valt dat niet mee omdat ze in bepaalde periodes overal zijn. Wel wordt er gealarmeerd als er heel veel pollen zijn, zodat iemand met deze allergie beter binnen kan blijven.

In de westerse geneeswijze gebruikt men een middel, antihistamine, om de reactie van het immuunsysteem te verminderen.

In de oosterse geneeswijze en dan heb ik het over TCM gaat men juist het lichaam ondersteunen om zich te versterken tegen uitputting als gevolg van langdurige reactie en kan het lichaamsafweer mechanisme zich balanceren zodat de reactie op pollen verminderd.

Het is erg belangrijk om juist een periode voordat er weer pollen zijn het lichaam te ondersteunen. Men kan de reactie ook wel verminderen maar belangrijk heeft de periode dat het lichaam zich eerst hersteld.

Shiatsutherapie kan succesvol ingezet worden om het lichaam voor te bereiden. Dus als u dit jaar weer een dergelijk last ervaart van alle pollen is het overwegen waard om in het naseizoen hier aandacht aan te besteden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s