Lente, hout en lever

 Atawa Shiatsutherapie Roosendaal, Bergen op Zoom, Steenbergen, Breda, Woensdrecht

In deze periode wil ik wat aandacht besteden aan de fase hout waar de lever aan is verwant.

Zoals het groeien van hout in deze periode waarbij de sappen in bomen en planten omhoog bewogen worden is de lever in TCM o.a. ook verantwoordelijk voor het stuwen van ons bloed om alle beweging en processen te kunnen uitvoeren. Waarna het bloed ook weer wordt verzameld in rust.

De lever heeft in TCM de kracht voor groei en daarbij ook uitvoeren van plannen. Toch kom ik in de praktijk heel erg vaak klachten tegen welke voortkomen uit een disbalans in de lever ofwel het hout. Dit heeft vaak te maken met een overbelasting welke door werk, sociaal leven of voeding ontstaan.

Bij een exces in deze energie zullen er vaak spijsverteringsproblemen ontstaan. Dit resulteert in een verstoorde eetlust, onregelmatige ontlasting, brandend maagzuur, spastische pijn en gasvorming in maag en darmen, pijn tussen de ribben en een piepende ademhaling.

Bij een deficiëntie in deze energie gaan beweging en enthousiasme achteruit. Men ziet vaak slijmvorming in de luchtwegen, oedeem, stijve zware spieren en gewrichtspijn.

In onze mentale welzijn ontstaan vaak tegenstrijdigheden zoals bijvoorbeeld een gevoel van impulsiviteit maar ook weer besluiteloosheid.

Shiatsutherapie, ooracupunctuur of een voedingsadvies kan een goede ondersteuning zijn in deze disbalans.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s