Wat is Shiatsutherapie?

(Deels) vergoede therapie
Atawa Shiatsutherapie Roosendaal - foto door Noortje Koenen
Shiatsutherapie is net zoals bv. acupunctuur of osteopathie in Nederland erkend in de natuurlijke gezondheidszorg als een volwaardige therapeutische behandelmethode.
Dit blijkt ook uit het feit dat een groot aantal zorgverzekeraars Shiatsu (deels) vergoeden. Maar wat is Shiatsutherapie nu eigenlijk?

Wat is Shiatsutherapie?
Shiatsutherapie is een vorm van manuele therapie die oorspronkelijk uit Japan komt.
Het woord ‘Shiatsu’ is afkomstig van Shi wat ‘vinger’ betekent en ‘atsu’, wat ‘druk’ betekent.
Met handen, voeten en ellebogen wordt druk uitgeoefend op lichaamsmeridianen en acupressuurpunten. Daarnaast zijn er nog nog diverse andere technieken toepasbaar tijdens de behandeling. Shiatsu kan het functioneren van de organen corrigeren en de (psychische) gezondheid bevorderen of handhaven. Hierbij gaat men uit van een holistische benadering. Dit betekent dat bij het diagnosticeren van de klachten de persoon als geheel (zowel geestelijk als lichamelijk) wordt bekeken. Natascha Ligtenberg: “ Naast het uitoefenen van druk op lichaamsmeridianen en acupressuurpunten diagnosticeer ik ook via de buik (hara), tong en pols. Hierdoor kan ik de oorzaak van uw klachten nog specifieker achterhalen.”

Wat zijn lichaamsmeridianen?
Lichaamsmeridianen zijn de banen waardoor de energie zich in ons lichaam beweegt. Deze meridianen staan in relatie tot de organen en functies van ons lichaam. Op meridianen bevinden zich acupunctuurpunten. Door bepaalde druk op deze punten uit te oefenen, wordt de energie in de meridianen en het zelfherstellend vermogen van het lichaam geactiveerd. Klachten kunnen hierdoor verminderen en blokkades worden opgeheven.

Erkend door WHO

In 1984 publiceerde de Wereldgezondheidsorganisatie WHO het rapport A proposed standard international acupuncture nomenclature: Report of a WHO scientific group.In dit rapport staat vermeld dat er 14 hoofdmeridianen en 361 acupunctuurpunten bestaan. Daarnaast zouden er nog 8 extra meridianen en 48 extra acupunctuurpunten zijn.

Kijk hier voor meer informatie over Shiatsu, de behandelwijze.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s