Zomer en Vuur

 

 

Wij zijn al drie weken aan het genieten van de zomer. Een heerlijk seizoen waarbij de meeste wel willen genieten van de zon en vakantieperiode.  De zon klimt naar zijn hoogste punt en om ons heen is alles in zijn hoogste potentieel.  Het yang is dominant, veel licht en warmte en de activiteiten zijn op zijn sterkst. In Traditionele Chinese Geneeswijze in dit seizoen net zo reactief als het element Vuur. Hart is gekoppeld als orgaan aan dit element.

Nu mogen we ook genieten van het gevoel wat men krijgt bij een zonnige dag. Ik merk veel enthousiasme en mensen stralen meer dan anders.

Volgens TCG huist de shen ( geest ofwel mentale) in het hart. Ook waar bloed is, is de shen verankerd. Vandaar dat de conditie van het hart een nauwe relatie heeft met het mentale welzijn. Natuurlijk is het wel zo dat de functie van het hart ook afhankelijk is van de conditie van het bloed wat door andere organen wordt bewerkstelligd.

Als er een disbalans is in het vuur waarbij het teveel verhit is dan zal er teveel droogte ontstaan. Dit heeft uitingen zoals een droge hoest, dorst, nachtzweten, zweertjes in de neus en keel, geïrriteerde ogen,  pijnlijke en schaarse urine, pijnlijke rug, verstoringen van libido, het lichaam verliest de veerkracht en spieren en gewrichten kunnen ontstoken en pijnlijk zijn. Duidelijk zal zijn dat er zeker een instabiliteit ontstaat van het mentale vermogen. Uiteindelijk zal men ook een fysieke vermoeidheid ervaren.

Men zal een verbetering  merken bij het eten van sappige vruchten en groenten, daarbij ook soep en voldoende vloeistofinname. Het is niet toevallig dat onze omgeving zelf al voldoende vruchten en groenten aanbied. Bij een gevoel van vermoeidheid zal men neiging hebben  heil te zoeken in stimulerende stoffen, maar dit zal het vuur nog meer verhitten en zal een herstel naar balans zeker niet ondersteunen. Juist rust en regelmaat zullen herstel van balans bevorderen.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s